S
Trakya Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğrencileri Teknoloji Evrimini Eski Bilgisayarlarla Öğreniyor
Trakya Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler, bilişim teknolojisinde yaşanan gelişmeleri görmeleri için yazılım derslerinde, geçmişten bugüne kalan bilgisayarları kullanıyor. Geçmişten bugüne gelen bilgisayar sistemleri üzerinde çalışma imkanı bulan öğrenciler, bu sayede günlük yaşamda hayatı kolaylaştırmaya yönelik projeler üretiyor. Uygulamalı Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Uçar, geçmişteki bilişim programlarının o dönemdeki gereksinimlere uygun olduğunu belirterek, "Laboratuvarda bulunan bilgisayarların amacı öğrencilerin geçmişten günümüze bilişim teknolojilerine olan gelişmeleri göstermek, anlatmak ve bugünlere gelene kadar bilişim teknolojilerinin, bilgisayar sistemlerinin hangi aşamalardan geçtiğini anlatarak, göstererek bugünlere gelmenin hangi meşakkatli yollardan geçtiğini anlatmaya çalışıyoruz. Tabii geçmişteki yapılan programlar günümüzün programlarına göre daha basitler ama gerekler ve ihtiyaçlar onu getiriyordu. Geçmişten günümüze teknoloji ve bilgisayar sistemlerinin gelişmelerini, programlama dillerindeki, yazılımlardaki gelişmeleri göstermek amacımız. Böylece öğrenci arkadaşlarımız geçmişle günümüzü kıyaslama imkanına sahip olabiliyorlar" dedi.
'MİNİMUM KAPASİTEYLE MAKSİMUM İŞ YAPMAK ZORUNDAYDIK'
Uçar, geçmişte bilgisayarların kapasitesinin son derece düşük olduğunu anlatarak, "Bilgisayarların kapasitesi düşük olunca yazılımda kullanacağımız her bir satırın, kullanacağınız verinin her bir satırının hesabını yapmak zorundaydık. Örneğin bir kişinin adı soyadı için ayıracağımız alan ‘record’ dediğimiz uzunluğu belli. Özellikle biz üç isimli insanları sevmezdik. Çünkü ikisinde çok harf vardı ve maksimum harfe göre yer ayırmak zorundaydık ve baytlarla ifade edilen hap kapasitelerimiz vardı. Örneğin Comoder 64'te 38 bin bayt var. 38 bin bayta günümüzde bir fotoğraf bile sığmıyor. Dolayısıyla geçmişin sıkıntılarından biri bu, sınırlı kapasiteyle maksimum iş yapmak zorundasınız" diye konuştu.
'GÜNÜMÜZDE DAHA UCUZA DAHA FAZLA KAPASİTE VE HIZ ALIYORUZ'
'ÖĞRENCİLERİMİZLE ÇALIŞTIĞIMIZ PROJELER VAR'
Bölüm olarak sürekli yeni yazılımlarla birlikte yeni projeler hayata geçirdiklerini dile getiren Uçar, "Şu anda bizim öğrencilerimize çalıştığımız projeler var tabii ki. İşte birisi arkadaşlarımızın özellikle beraber yürüttüğümüz profesyonel işe alımda çok büyük sayıda başvuru olduğu takdirde bunları bilgisayar yazılımıyla elemesini, ön elemesini yapıp geriye yüzde 10'unu bırakıp onları yüz yüze görüşmeye çağıracak bir yazılım üzerinde çalışıyor. Diğer bir yazılım ise engelli otoparklarına izinsiz park etmeler oluyor. Onu engelleyecek, daha doğrusu ona bir çözüm bulacak bir cihaz tasarlıyoruz. O cihaz da kamerayla sabitlenip, gömülü sistemli plakayı okuyup, plakayı veri tabanından karşılaştırıp engelliyse okeyi vermek, önünde yeşil led ışığı yanacak. Plaka engelliye ait değilse kırmızı ışık yanacak ve örneğin 30 saniye veya bir dakika sonra fotoğrafını çekip plakayı emniyete bildirecek" diye konuştu.
Bölümde geçmişten bugüne bütün teknolojileri tanıma fırsatı bulduklarını söyleyen Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri son sınıf öğrencisi Merve Yazıcı, “Yönetim bilişim sistemleri öğrencileri olarak sürekli etkileşim halindeyiz. Bölümde geçmişten günümüze bütün elektronik cihazları tanıma fırsatı ediniyoruz. Aynı zamanda aldığımız dersler de bütün eşit temele dayanıyor ve birçok dersten bilgi sahibi olmuş oluyoruz" dedi.